Kako očistiti pomivalno korito nečistoč in bakterij?

Pomivalno korito v vaši kuhinj je gojišče mikroorganizmov

Če je kuhinja srce vašega doma, najverjetneje vaš kuhinjski umivalnik obupno potrebuje nekaj osvežitve. Vsak dan se vaše pomivalno korito srečuje z madeži omake, mastnimi tekočinami, kavno usedlino, surovim mesom in ostanki druge hrane in umazanije, zato ni čudno, da v njem začnejo nabirati razni mikrobi. Zato ni odveč, da vse naše družinske člane poučimo, kako očistiti pomivalno korito.

Kako očistiti pomivalno korito z naravnimi čistili

Kuhinjsko korito je potrebno čistiti prav vsak dan. Mislite, da pretiravam? Po raziskavi študije objavljene v recenzijskem časopisu Journal of Applied Microbiology je imelo 15 testiranih gospodinjstev veliko več bakterij na kvadratni centimeter v kuhinjskih koritih (vključno z E. coli, kampilobakter in salmonelo) kot stranišča.

Če želite odstraniti umazanijo, da bo vaš umivalnik ponovno zasijal, sledite spodnjim smernicam za čiščenje kuhinjskega pomivalnega korita brez uporabe močnih kemikalij. Strupena kemična čistila zamenjajte za sodo bikarbono, limone in steklenico kisa za vlaganje, tako se boste izognili škodljivim sestavinam in na varen način odstranili bakterije in druge madeže.

Redno menjavanje kuhinjske gobice in umivanje rok

Kuhinjska goba je vlažna in je zato gnezdo koliformnih bakterij (bakterije, ki so ponavadi v velikem številu nahajajo v našem prebavnem traktu).

Kuhinjske gobice pa ne delujejo le kot rezervoar mikroorganizmov, ampak tudi kot razširjevalci na domačih površinah, kar lahko privede do navzkrižne kontaminacije rok in hrane, kar velja za glavni vzrok izbruhov bolezni, ki se prenašajo s hrano.

Zato gobico uporabite samo za en namen, na primer za čiščenje pulta ali pa izključno za pomivanje posode, nikakor ne obojega. Gobico uporabljajte en dan in jo nato nadomestite z drugo.

Čiščenje kuhinjske gobice

Za dezinfekcijo je rabljeno gobico potrebno dva do trikrat na teden za 5 minut namočiti v razredčeno raztopino enega litra vode s 3/4 skodelice belila in jo pred ponovno uporabo temeljito splakniti in posušiti. Lahko jo tudi operemo v pralnem stroju in posušimo v sušilcu.

Pogosto si tudi umivajte roke. Ko začnete z delom, umijte roke. Po rezanju in rokovanju z mesom, umijte roke. Ko ste lotite drugih del kot na primer pripravljanja mize, si prej umijte roke s toplo vodo in milom.

Kako očistiti pomivalno korito brez močnih kemikalij

Kaj boste potrebovali za čiščenje kuhinjskega pomivalnika:

 • Blag detergent za posodo
 • Mehko gobo
 • Staro zobno ščetko
 • Sodo bikarbono
 • Kis za vlaganje
 • Oljčno olje ali limonino olje (poljubno)

Sledite tem korakom:

 1. Umivalnik v celoti izpraznite, odstranite vso posodo in ostanke hrane.
 2. V skledo nalijte toplo vodo in dodajte majhno količino blagega detergenta za posodo.
 3. V raztopino potopite mehko gobico (izogibajte se trdim ščetkam za čiščenje, ki lahko opraskajo površino) in podrgnite celotno notranjost korita.
 4. Odtočni del korita zdrgnite s pripravljeno raztopino in zobno ščetko.
 5. Če ta korak ni bil dovolj, da bi bilo korito popolnoma očiščeno, dodamo nekaj sode bikarbone. Soda bikarbona bo površino vašega umivalnika sigurno očistila, vendar je še vedno dovolj nežna, da jo lahko uporabljate na površinah tako iz nerjavečega jekla kot tudi porcelana.
 6. Sodo potresemo po celotni površini umivalnika. Nato z mehko gobico ali krpo s krožnimi gibi zdrgnite celotno površino pomivalnega korita.
 7. Po koncu čiščenja umivalnik sperite s kisom za vlaganje, kar povzroči reakcijo s sodo in olajša izpiranje. Na koncu umivalnik sperite z vodo.
čiščenje pomivalnika in odtoka

Kako očistiti pomivalno korito v katerem so bolj trdovratni madeži:

Če madeži ostanejo v vašem pomivalnem koritu, nanj potresite manjšo količino namizne soli. Limono prerežite na pol in s polovico notranjega dela limone očistite madež s soljo. Ko končate s čiščenjem, umivalnik popolnoma sperite.

Če ima vaš umivalnik bele madeže vodnega kamna, namočite krpo ali papirnato brisačo v kis za vlaganje in ga pred izpiranjem z vodo pustite učinkovati nekaj minut.

Sijaj umivalnika zagotovimo tako, da dodamo kapljico olivnega olja (za pomivalno korito iz nerjavečega jekla) ali limoninega olja (za porcelansko pomivalno korito) na mehko krpo. Olje namažemo po površini pomivalnega korita, nato pa s čisto krpo obrišemo presežek.

Veselo na delo

Sedaj, ko smo se naučili kako očistiti pomivalno korito je čas, da ga redno čistimo tudi v praksi. Sledite zgoraj navedenemu postopku in hitro, učinkovito in brez težav očistite vaše kuhinjsko korito.

Čiščenje kuhinjskega korita se splača. Če ohranjate pomivalno korito higiensko čisto, boste močno zmanjšali tveganje okužb vas in vaših družinskih članov. Prav tako mu boste vrnili tisti lep sijaj, ki ga je imelo, ko je bilo novo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *