Kako Odstraniti Smolo iz Oblačil in Tkanin

Kako se znebiti trdovratnih smolnih madežev

Če ste pristali tukaj, je to verjetno zato, ker imate manjši problem pri odstranjevanju lepljivega smolnega madeža iz oblačil. Ne skrbite, zaupali vam bomo nekaj efektivnih metod, kako odstraniti smolo iz oblačil. Odstranitev madeža ni nemogoč podvig, res pa je, da je zapleten in lahko poškoduje vaše obleke.

Kako odstraniti smolo iz oblačil


Čim prej, tem bolje

Najpomembneje si je zapomniti, da prej ko se lotite madeža, boljši bo rezultat.

Prav tako bo čas, ki je minil od nastanka madeža pa do čiščenja določil, kolikokrat boste morali postopek čiščenja ponoviti, da madež v celoti ali vsaj v večjem delu odstranite.

Zdaj pa poglejmo, kako odstraniti madeže smole glede na vrsto tkanine. Za čiščenje madežev na oblačilih, kot je smola, moramo uporabiti sredstva, ki niso primerna za vse tkanine.

Tkanine, kot so dežni plašči, bombaž, poliester in kašmir, so občutljive na načine čiščenja, ki vključujejo alkohole in profesionalne ali industrijske izdelke za odstranjevanje madežev.

Pred čiščenjem vedno preverite oznako na oblačilu in čistilno sredstvo najprej preizkusite na delu oblačila, ki ni viden.

Kako odstraniti madeže smole iz oblačil

Torej, kako odstraniti smolo iz oblačil? Za vas imamo pripravljenih kar nekaj načinov, ki vam pri tem lahko pomagajo. Kot smo že omenili, je treba paziti pri čiščenju oblačil s kemičnimi izdelki, saj jih lahko še dodatno poškodujemo. Pomembno je tudi paziti pri ravnanju z nekaterimi spodnjimi izdelki.

10 načinov za odstranitev smole iz tkanine oblačil

Našteli bomo tehnike in sredstva, glede na enostavnost uporabe, tj. od najlažjih do bolj zapletenih.

  1. Para / vroč likalnik

Hitreje ko boste to naredili, boljši bodo rezultati, zato priporočamo, da to storite v prvih nekaj minutah po nastanku madeža, ko je madež še svež in se smola še ni strdila.

Uporabite sušilnik za lase in od daleč segrejte madež, tako da se smola zmehča. Bodite pozorni, da ne zažgete tkanine. Ko opazite, da se smola stopi, jo odstranite z bombažno blazinico, namočeno v aceton. Na bombažno blazinico lahko prislonite tudi vroč likalnik, vendar ne pritiskajte na madež.

  1. Odstranite madež smole z vročo vodo

V posodi segrejte nekaj vode in tik preden zavre, jo nalijte v večjo skodelico in jo za nekaj časa položite na madež, dokler se le-ta ne raztopi. Preden se ohladi, z gobo ali krtačo drgnite madež, dokler ne izgine.

  1. Smolo iz oblačila odstranite z ledom

To je zelo preprosta tehnika. Na madež položite nekaj ledu, da se strdi, nato pa smolo odluščite z nožem, dokler je popolnoma ne odstranite. Kasneje operite oblačilo v pralnem stroju.

  1. Madež smole iz barvnih oblačil odstranite s sodo bikarbono

Soda je naravno čistilno sredstvo in je priporočljiva za čiščenje oblačil svetle barve, saj lahko na temnih oblačilih ostanejo vidne sledi.

Z uporabo te metode ne boste imeli težav, ker to sestavino najdemo doma: z mešanjem sode bikarbone in vode naredite pasto. Priporočljivo je, da pasto preizkusite na notranji strani oblačila da se prepričate, da ne bo zbledelo.
Pasto nanesemo na madež in jo pustimo delovati eno uro. Potem operite oblačilo v pralnem stroju.

  1. Odstranite smolni madež z alkoholom

To je dokaj enostaven postopek. Namočite bombažno vato v alkohol in drgnite madež, dokler se ne odstrani. Pazite, da alkohol nanesete izključno na madež. Za tem oblačilo operite.

  1. Odstranite madež smole iz volne ali svile z jajčnim beljakom

Če ste koga vprašali, kako odstraniti smolo iz oblačil in vam je odvrnil z jajci, se ni šalil. To je enostavna metoda, saj imate jajca verjetno doma. Če je vaše oblačilo izdelano iz občutljivih vlaken kot sta volna ali svila, uporabite ta postopek.

Najprej ločite rumenjak od beljaka. Jajčni beljak nanesite neposredno na madež in ga pustite nekaj minut, nato ga izperite.

  1. Klor za bela oblačila

Čeprav je to čistilna tekočina za domačo uporabo, bodite previdni, saj je lahko v neposrednem stiku s kožo in tkaninami škodljiva. Priporočljiva je le za bela oblačila.

Navlažite gazo s klorom in ga nanesite neposredno na madež. Če madež ne izgine, razredčite nekaj klora v vodi in oblačilo namočite za nekaj ur. Potem oblačilo operite z detergentom za perilo!

  1. Odstranjevalec laka za nohte ali aceton (za bela oblačila)

Odstranjevalec laka za nohte je uporaben še za marsikaj drugega in ne le za urejanje vaših nohtov in zelo dobro deluje tudi pri odstranjevanju smolnih madežev.

Navlažite gazo z acetonom in ga nanesite neposredno na madež. To agresivno topilo lahko razbarva oblačila, zato je njegova uporaba priporočljiva samo za bela oblačila. Najprej ga preizkusite na notranji strani oblačila.

  1. Dodatni nasvet – sončna krema!

Čeprav si ne bi mislili, da vas zaščita pred UV žarki lahko zaščiti tudi pred smolnimi madeži, je temu res tako. z gazo nanesite nekaj sončne kreme na madež in drgnite, dokler madeža ne odstranite. Za tem oblačilo speremo in postopek po potrebi ponovimo.

Drevesna smola

Kot lahko vidite, obstaja veliko naravnih izdelkov, ki lahko pomagajo odstraniti smolne madeže iz vaših oblačil. Upamo, da vam je ta objava pomagala in da bodo vaša oblačila videti kot nova. Če ste katerega od teh postopkov preizkusili ali če uporabljate svojega, delite z nami vaše izkušnje ?